21. 6. 2013

Guerrilla cooking - I

Odlišuji 2 typy gerilové kuchyně:

1. Uvař z toho co máš za cca 15 minut, motej se u toho co nejmíň a nepodělej to.
2. Bizarní vaření (kancl cooking, mikrovlnka, vlez se do 50 Kč za porci, atd.).

Podstata tkví v experimentu. Každý recept musí být něčím novým. Musím jít do rizika.
Je fuk jestli body 1 a 2 kombinuju, nebo co.

Dnešní menu:
- nádhernej salát (20 Kč)
- prasečí kotleta přecházející v panenku (31 Kč)
- zbytek medoviny co tu mám od předloňska - díky Míro (guerilla element)
- maďarská papriková semínka (1 Kč)
- nedomletý pepř (1 Kč)
- prťavé brambůrky z farmářského trhu (9 Kč)
- plátek obyč chedaru z plastikové vaničky - takovej ten normální hnus (6 Kč)
- sůl (2 Kč)
- máslo, kousíček (1 Kč)
- olivový olej (2 Kč)
- el. proud (4 Kč)
- voda na mytí salátu (3 Kč)

Celkem cca 80 Kč.

Dám vařit prťobrambory v celku, hodně je osolím.
Rukou naklepu kotletu, zdá se tužší.
Vtlačím do ní nedomletý pepř.
Rozehřeju kapku oleje na pánvičce.
Smažím, při obracení posypu paprikovými semínky.
Solím.
Nalévám medovinu, aby karamelizovala.
Na maso pokládám čedar.
Trhám salát, sliju brambory, servíruji.

Mělo to 2 prvky guerilla cookingu:
1. Medovina a prasečí stejk, nikdy jsem tohle nezkoušel, neuměl jsem si představit, jak to funguje, funguje to skvěle.
2. Čedar na stejku. Polrajch z toho šílí. Já to vyzkoušel v domácích podmínkách a když se čedar dobře speče, chutná to fajn.